Vorbe și fapte

jstitie

„La ce bun să ascult vorbele, când văd faptele ?” spunea Cicero.

Cicero trebuie citit cu prudență. Scrierile sale nu urmăresc neapărat revelarea unei filosofii profunde ori cunoașterea adevărului, ci sunt impregnate de arta sa retorica cu care iși câștiga procesele în calitate de avocat sau prin care își determina colegii senatori să voteze într-un anumit sens.

Faptele. Pentru a înțelege faptele ai nevoie de vorbele ințelptilor. Dacă Cicero ar fi privit Soarele răsărind și apunând, ar fi tras concluzia că acesta se învârte în jurul Pământului. Un fapt. Un fapt dincolo de orice îndoială. Dacă cineva i-ar fi spus că adevarul e taman pe dos, Cicero fie nu l-ar fi ascultat, fie l-ar fi considerat nebun. In acest caz vorbele ințeleptului revlelau adevarul, iar faptul văzut de Cicero era un fals.

„Fapte, nu vorbe.”, sub acest slogan Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale. De atunci a tacut mult,  căci pentru domnia sa vorbele nu sunt importante. Iar ceea ce a infăptuit a infăptuit prost. Guvernul Cioloș, opera sa, n-a înfaptuit nimic semnificativ. Daca n-a făptuit, în schimb a vorbit prin gura fostului ministru al justiției, Raluca Prună, care ne-a spus că drepturile noastre sunt un lux.

Când nu înfăptuiște, președintele Iohannis tace. Uneori își calcă principiile și cuvânteaza:  „aia face senes”, „aia nu face sens”… Alteori, ca de pildă în ședința CSM de vineri, domnia sa se plânge că nu se vorbește destul despre legile justiției, adică acestea nu sunt dezbătute suficient. Insă uită domnul președinte că „guvernul meu” și-a trecut legile justiției într-o viteză nebună prin ordonanță de urgentă…  Pe vremea aceea vorbele nu erau importante pentru președintele Iohannis. Acum vrea vorbe.

Păi, să vorbim, stimabile ! Ce nu-ți convine la proiectele legilor justiției ?

  1. Pragul abuzului ? – abuzul în serviciu este prevazut de puține legislații europene. El trebuie fie eliminat din legislație, fie necesită prag. Altfel nimeni nu mai face nimic în această țară, de frica DNA…
  2. Responsabilizarea magistraților ? – un șofer care accidentează un om pe trecerea de pietoni va plati pentru fapta sa deoarece e vinovat din culpa. Un medic dacă greșește o operație chirurgicală ajunge in pușcărie, căci și el e vinovat din culpă. Insă un judecator poate trimite liniștit un nevinovat la pușcărie, căci el nu va plăti pentru greșeala sa. Vi se pare normal ? Judecatorii trebuie sa fie deasupra legii ?
  3. Nu vă convine lipsirea DNA, al cărei șef îl numiti dvs. personal, de posibilitatea de a mai investiga magistrații ? – nu cred că un procuror numit pe criterii politice, cum este Codruța Kovesi, poate garanta independența justiției.

N-am văzut nimic nociv sau lipsit de bun simț in proiectele legilor justiției, nimic care să afecteze independena ori să influiențeze negativ asupra bunei funcționari a acesteia. Sunt de părere ca ele sunt necesare, vor întări independențța justitiei și vor responsabiliza magistratii, din acest punct de vedere ele constituind un progres, căci lipsesc instituțiile de forță și pe președintele țării de posibilitatea de a mai influiența după bunul lor plac justiția.

La început a fost cuvântul. Vorbe, apoi fapte. Caci faptele de dragul faptelor fac mai mult rău dacă vorbele nu stau la fundamentul lor.

Marcel Rus,

admin Orizont Alternativ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s